Japanese Cheese Tasting with Lectures by Mari

October 02, 2021 / by Junko

(日本語の文章は英文の下にあります)

“Japanese cheese? Can they make the same cheese as in Europe?⁠”⁠
You may think like that.

Mari showed us the world of Japanese cheese like never before!
Over the years the quality of Japanese cheeses has slowly but significantly improved, and the artisanal & small-crafted cheeses are attracting attention among people in the Japanese cheese industry and cheese lovers.
They have even won numerous awards in Europe over the past 15 years!

We tasted almost 20 of the Japanese cheeses from Hokkaido to Okinawa. Some are very unique and we enjoyed the marriage of the cheese with Japanese wine and sake very much😋


 

🧀🧀🧀 Japanese craft cheese tasting 01 🧀🧀🧀

🧀 月桃 Getto (Miyako island, Okinawa)
🧀 水田のチーズ Suiden no cheese (Saga)
🧀 カレ・ド・ラヴォンド・シェーブル Carre de Lavande Chevre (Hiroshima)
🧀 フロマージュ・ド・みらさか Fromage de Mirasaka (Hiroshima)
🧀 トミーノチーズ カマンベール Tomino cheese (Ehime)
🧀 翡翠 Hisui (Nagano)
🧀 べつかいのチーズ屋さん ゴーダ Betsukai no cheese-yasan, Gouda (Hokkaido)
🧀 二世古 雪花 パパイヤ&パイナップル Niseko Seeka, Papaya & pineapple (Hokkaido)
🧀 二世古 Niseko, Mimolette (Hokkaido)







 

🧀🧀🧀 Japanese craft cheese tasting 02 🧀🧀🧀

🧀 紅まる Benimaru (Miyako island, Okinawa)
🧀 KANOYA White (Kagoshima)
🧀 じゅくし柿 Jukushi Kaki (Hiroshima)
🧀 アカショウビン Akashobin (Hiroshima)
🧀 翡翠 Hisui (Nagano)
🧀 プレミアムチェダーチーズ Premium cheddar cheese (Hokkaido)
🧀 粉雪 Konayuki (Hokkaido)
🧀 二世古 紅葉 Niseko Momiji, Mimolette (Hokkaido)









チーズシュヴァリエMariによるチーズテイスティング会。
今回のテーマは日本のクラフトチーズ!
ゲストの皆さんと一緒に北は北海道から南は沖縄まで、20種類ほどのチーズを堪能しました。

いや〜、日本のチーズの進化には驚きました!
質がどんどん向上しているとは聞いていたけれど、ヨーロッパのチーズにも負けないクオリティのチーズも多数ありました。そこに日本のオリジナリティが加わって季節感を感じるデザインだったり、麹が使われているものがあったりユニーク。
そして、やっぱりどこか日本の職人さんの丁寧な仕事を感じる繊細な味。そのせいか、日本酒とも自然とマッチするものも多かったです。
私は広島の三良坂フロマージュさんのシェーブルや長野のアトリエ・ド・フロマージュさんの翡翠というブルーチーズがとっても気に入りました。どちらもヨーロッパのコンクールで賞を受賞したもののようです。

感染に配慮し、今回も招待制の少人数でのテイスティング会でしたが、コロナが落ち着いてきたので年内にもう一度開催できたらと思っています。
次回はぜひという方、個別にもお知らせしますので、ご連絡ください。
また、出張チーズ会も行っておりますので、興味ある方はお問い合わせください。

Junko
There are so many Japanese dishes and cultures that are not well known outside of Japan and I’m happy to introduce them to you! If you tested any of our recipes feel free to send us a photo and your comments and we will be happy to publish them, even if it wasn't a complete success! :)

Seeking the best balance of being free and living a stable life in this busy city, I enjoy kitchen gardening to deepen my connection with nature. Lately, I enjoy traveling to places I’ve never been and dancing Salsa/Kizomba there. Always a traveler at heart. Freelance web/graphic designer. Coffee & chocolate addict.
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